alert (\"ldksaf\"); var top_header = document.getElementById(\"top-header\"); top_header.innerHTML = \"New Header\";
Skoči na glavno vsebino

Prvič v vrtec

Spoštovani starši,

Slika 9strokovne delavke Vrtca Radovljica vemo, da so začetne težave otroka pri vstopu v vrtec lahko naporne. V nadaljevanju besedila smo vam pripravile nekaj napotkov, ki temeljijo na strokovni podlagi in naših dolgoletnih izkušnjah, z namenom, da bi vam pomagale pri prvih korakih k samostojnosti vašega otroka.

Zavedamo se, da je vstop v vrtec pomemben dogodek tako za vašega otroka kot tudi za vas.

Večina otrok vstopi v vrtec s pričetkom novega šolskega leta. Pred tem – običajno konec meseca avgusta – strokovne delavke povabimo starše v vrtec na prvo – spoznavno -srečanje. Na tem srečanju boste lahko vprašali, kar vas zanima in razjasnili nejasnosti. V vrtcih Vzgojnovarstvenega zavoda Radovljica uvajanju otrok v vrtec namenjamo cel mesec september.

Značilnosti otroka, ki vstopa v vrtec

Otroka ne morete vnaprej pripraviti na nekaj, kar se bo zgodilo, ker zanj obstaja samo sedanjost.Slika 12

Otrok je čustveno navezan na svoje starše. Želi jih imeti v svoji bližini, posebej še v novem okolju.

Otrok se počuti najbolj varno takrat, ko je v znanem okolju, ko je v bližini svojih staršev in ko življenje teče po ustaljenem redu.

Otrok doživlja svet okoli sebe tudi skozi doživljanje najbližjih (če je strah starše, je strah tudi otroka).

Slika 17Reakcije otrok ob vstopu v vrtec

Otroci ob vstopu v vrtec različno reagirajo:

Nekateri se hitro prilagodijo novi situaciji.

Nekateri imajo normalne prilagoditvene težave: ob ločitvi jokajo, se držijo staršev, so občutljivi, nemirni in utrujeni, teže zaspijo in slabše jedo, lahko tudi odklanjajo starše. Takšne težave se lahko pojavljajo tudi cel mesec.

Nekaj otrok je tudi takšnih, ki se zelo težko prilagodijo novi situaciji.

Včasih se težave pojavijo kasneje in ne takoj ob vstopu v vrtec, ampak hitro minejo.

Kako lahko pomagate otrok – in sebi

Svetujemo vam, da se udeležite prvega srečanja z vzgojiteljico in pomočnico vzgojiteljice vašega otroka pred začetkom šolskega leta oziroma se individualno pogovorite o vseh dilemah in nejasnostih in kako boste vašega otroka uvajali v vrtec.

Tako boste vzgojiteljici in pomočnici vzgojiteljice pomagali, da bosta vašemu otroku naredili bivanje v vrtcu prijetno. Pomembno je, da se boste tudi vi dobro počutili, ko nam boste zaupali svojega otroka.Slika 15

Vprašajte vse, kar vas zanima, kajti vaše zaupanje se prenaša tudi na otroka.

Priporočamo

Za uvajanje si vzemite vsaj nekaj dni dopusta. Tako boste bolj mirni in se boste laže posvetili otroku. Ločitev od staršev, pa čeprav kratka in bivanje v novem okolju, je za otroka velika sprememba. Zato bo nekaj časa občutljivejši. Doma bo potreboval več pozornosti, potrpežljivosti in nežnosti. Ne skrbite ne boste ga razvadili.

Otroku vzbujajte interes za vrtec. Pogovarjajte se o življenju v vrtcu, skupaj ga obiščite, oglejte si igrišče …

Ne uvajajte novih sprememb v otrokovo življenje, ne jemljite jim dude, plenic …, za to bo dovolj časa tudi kasneje, ko se bo otrok že navadil na vrtec, vam in otroku bo lažje.

Slovo od otroka naj bo kratko. Poslovite se in otroka predajte vzgojiteljici ali pomočnici vzgojiteljice.

Otroka v nobenem primeru prvi dan ne pustite cel dan v vrtcu. Počutil se bo zapuščenega in odhod v vrtec bo lahko zaradi tega še nekaj časa težavnejši.

Ko pridete po otroka v vrtec, mu dajte možnost, da reagira in sprosti napetost (npr. jok). Ne bodite žalostni, če vas bo otrok v razočaranju zavrnil. Počakajte trenutek in prišel bo k vam.

Slika 7                  Slika 8                  Slika 21

Če je le mogoče, ne prekinjajte uvajanja razen, če otrok zboli. Stalen ritem prihodov in odhodov iz vrtca daje otroku občutek varnosti in zaupanja. Držite svoje obljube.

Sodelujte z vzgojiteljico ali pomočnico vzgojiteljice, kajti le tak odnos med starši in vzgojiteljicami pripelje do želenega cilja: dobrega počutja vašega otroka.

Verjemite, začetne težave ob uvajanju otroka v vrtec bodo minile.

Dostopnost