alert (\"ldksaf\"); var top_header = document.getElementById(\"top-header\"); top_header.innerHTML = \"New Header\";
Skoči na glavno vsebino

Splošno o prehrani v vrtcu

Vzgoja o pravilni prehrani (otrok in družine) je ena od glavnih sredstev za doseganje dobrega zdravja in oblikovanje zdravih prehranjevalnih navad. Način prehranjevanja oziroma prehranjevalne navade, pridobljene v otroštvu se nadaljujejo v odrasli dobi, zato je predstavitev le-teh otrokom zelo pomembna.

S prehranjevanjem v vrtcih dosegamo naslednje cilje:

  • otroci spoznavajo različno hrano in pridobivajo navade zdravega in raznolikega prehranjevanja,
  • otroci razvijajo družabnost povezano s prehranjevanjem,
  • otroci imajo možnost, da si postrežejo sami, če to zmorejo in želijo.

O prinašanju hrane v vrtec preberite na povezavi:  Prinašanje hrane v vrtec

Načrtovanje prehrane

Z načrtovanjem prehrane zagotavljamo vsem otrokom  ustrezno prehrano, ne glede na status ali pripadnost. Osnovni cilj, ki ga želimo doseči je ohraniti otrokovo zdravje.

Pri načrtovanju prehrane upoštevamo Smernice Haccp sistema, Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, 2005), Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za šolstvo), Priročnik z merili kakovosti za javno naročanje živil (Ministrstvo za zdravje, 2008).

Prehrana predšolskih otrok je načrtovana tako, da  zadosti otrokovim fiziološkim in psihološkim potrebam in je higiensko neoporečna, torej varna.

Prehrano sestavljajo naslednji obroki: zajtrk, dopoldanska malica, kosilo in popoldanska malica.

Jedilnike za otroke prvega in drugega starostnega obdobja planiramo najmanj 14 dni vnaprej in so enaki za vse otroke. Izjema so otroci, ki potrebujejo dietno prehrano.

Jedilnik je ves čas na vpogled staršem na spletni strani vrtca in na oglasnih deskah vrtca, tako da lahko dnevno spremljajo prehrano svojega otroka in jo dopolnjujejo s prehrano doma.

piramidaPri sestavljanju jedilnikov izbiramo živila za posamezne jedi iz 6 skupin živil :

  1. mleko in mlečni izdelki
  2. meso in mesni izdelki, perutnina, ribe, jajca, stročnice
  3. kruh, izdelki iz žit
  4. sadje
  5. zelenjava
  6. maščobe in sladkorji redko.

Pri načrtovanju prehrane upoštevamo naslednja merila:

  • živila nabavljamo sproti in sveža od preverjenih dobaviteljev;
  • izbiramo živila, primerna letnemu času;
  • držimo se načela pestrosti in kvalitete živil;
  • omejujemo porabo industrijsko že pripravljenih jedi;
  • v vsakodnevno prehrano vključujemo mleko in mlečne izdelke, ki zadostijo potrebam po kalciju;
  • poudarek dajemo vključevanju stročnic (grah, fižol, leča, čičerika) in žitaric (žitna kaša, prosena kaša, ajdovi in koruzni žganci, žitni kosmiči);
  • vključujemo ribe in brezmesne obroke enkrat tedensko;
  • vsakodnevna prehrana vsaj pri enem obroku vsebuje sveže sadje in /ali zelenjavo;
  • pri pripravi obrokov uporabljamo naravne dodatke za izboljšanje okusa (Vegeta natur) in naravne začimbe;
  • pri pripravi jedi uporabljamo zdrave načine toplotne obdelave (dušenje, kuhanje, pečenje), občasno praženje in 1-krat mesečno cvrtje;
  • uporabljamo kvalitetne maščobe (100 % sončnično, repično in olivno olje);
  • omejujemo porabo belega sladkorja in ga nadomeščamo z rjavim sladkorjem in medom;
  • kot sestavni del obrokov ponudimo zdrave sokove s 100 % sadnim deležem (jabolčni sok, pomarančni sok, ananasov sok, grenivkin sok), ki jih redčimo z vodo in naravno limonado;
  • sezonsko sadje in napitki (nesladkan čaj, voda) so otrokom na razpolago ves dan;
  • peciva pretežno pripravljamo v domači kuhinji;
  • občasno uvajamo nove jedi;
  • občasno vključujemo v jedilnik ekološka živila;
  • upoštevamo želje otrok, seveda do te mere, da je prehrana zdravstveno ustrezna.

Spoštovani starši,

na spletni povezavi najdete Zapisnik 1.sestanka tima za prehrano 2015. Ker smo uvedli kar nekaj sprememb na področju prehrane, vas prosimo, da zapisnik preberete, tako da boste seznanjeni s spremembami.

Za vse dodatne informacije lahko kontaktirate:

  • Simona Skumavec Sodja, organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima v vrtcu, tel. 04-53-25-726 ali e-mail: simona.skumavec@vrtec-radovljica.si.
  • Cirila Kuraš, organizatorka prehrane in zdravstveno higienskega režima v vrtcu, tel. 04-53-25-729 ali e-mail: svetovalna.vpis@vrtec-radovljica.si
Dostopnost